Jablečný ocet nám nabízí širokou škálu možností využití a to pro jeho chuť, antibakteriální vlastnosti a nebo obsah probiotik.
...Nebude pro Vás překvapením, že jablečný ocet má své hlavní využití v kuchyni. Můžete s ním vychutit marinády, dodat svěžest salátům nebo okyselit omáčky.
Náš přítel, skvělý kuchař a majitel restaurace Vallmo, Martin Makovička, natočil videorecept, ve kterém náš Cousins ocet používá na dochucení salátku k rybě (video zde)
...Jak už bylo zmíněno ocet jako fermentační produkt obsahuje řadu probiotik, proto ho lze využít jako přírodní medicínu a pít naředěný s vodou nebo jím vychutit limonádu. Při každodenním používání snižuje cukr v krvi a napomáhá tak při redukci váhy, stimuluje tvorbu žaludečních kyselin a tím pomáhá trávit těžká jídla. Přirozeně obsahem probiotik zlepšuje trávení.
...I ve světě kosmetiky má jablečný ocet své místo. Díky antibakteriálním vlastnostem ho lze využít jako přírodní tonikum na pleť a v případě, že se vám mastí vlasy, zkuste ke kořínkům aplikovat naředěný ocet s vodou. Tento zábal dělá zázraky!
...Ocet lze využít při zavařování a konzervaci potravin. Přidejte pár lžic octa spolu se solí do džemu a nemusíte vůbec použít cukr jako konzervant. Projistotu octem taky vydezinfikujte víčko a vršek skleničky.
...Pokud vám jablečný ocet nechutná, sice nejste na správné adrese, ale můžete ho využít při úklidu. Skvěle čistí a desinfikuje povrchy a odstraňuje vodní kámen.